niedziela, 22 lutego 2015

Gotowana goloneczka

Lubię gotować więc od czasu do czasu będę dodawała różne przepisy w moim wykonaniu. Wczoraj na obiadek była u mnie golonka. Kto jej nie lubi nie znam takiej osoby.  U mnie wszyscy domownicy łącznie ze mną ją uwielbiają, tak samo znajomi. Poniżej przepis w moim wykonaniu, w wersji bardziej dietetycznej bo gotowana była w wodzie.




Gotowana Golonka


Składniki:


1 golonka waga ok 1,5 kg

2 czubate łyżki soli

1 łyżeczka cukru

2 duże marchewki

1 duża pietruszka

kawałek selera

1 średnia cebula

3 listki laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

4 jagody jałowca

1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
 
Sposób przyrządzenia :
 
Golonkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą i cukrem, a następnie okręcamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki. Po tym czasie wkładamy mięso do garnka, dodajemy obrane warzywa i przyprawy, zalewamy wodą (tak, by zakryła całą golonkę) i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy całość 3 - 3,5 godziny (tj. do chwili, aż mięso będzie miękkie; oczywiście większe trzeba gotować dłużej, a mniejsze gotujemy krócej).
 
 
 
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz