Gotowana Golonka
Składniki:
1 golonka waga ok 1,5 kg
2 czubate łyżki soli
1 łyżeczka cukru
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
kawałek selera
1 średnia cebula
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 jagody jałowca
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
Sposób przyrządzenia :
Golonkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą i cukrem, a następnie okręcamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki. Po tym czasie wkładamy mięso do garnka, dodajemy obrane warzywa i przyprawy, zalewamy wodą (tak, by zakryła całą golonkę) i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy całość 3 - 3,5 godziny (tj. do chwili, aż mięso będzie miękkie; oczywiście większe trzeba gotować dłużej, a mniejsze gotujemy krócej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz