poniedziałek, 16 stycznia 2017

Coś dobrego na kolacje

Kochani bardzo lubię piec i gotować lubię także testować nowe przepisy. Odkąd wróciłam do prowadzenia bloga postaram się częściej dzielić z Wami moimi przepisami. Dziś dodam przepis na przepyszne bułeczki pizzowe. W moim domu piekę z podwójnych proporcji bo znikają w mgnieniu oka. Przepis znalazłam kiedyś w internecie i postanowiłam od razu wypróbować. Bułeczki idealnie nadają się na kolację, czy przekąskę w ciągu dnia.


Bułeczki pizzowe 

Składniki:

 ciasto:
3,5 szkl. mąki pszennej + do podsypania
1 jajko
1 szkl. wody
1 łyżeczka soli
4 dag świeżych drożdży
1/3 szkl. oleju (dobrze sprawdzi się olej z pomidorami, czosnkiem i bazylią)

farsz:
1 filet z kurczaka
20 dag sera żółtego
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
po szczypcie papryki ostrej, słodkiej i pieprzu kajeńskiego
pół łyżeczki przyprawy do pizzy
olej do podsmażenia

dodatkowo:
mleko do posmarowania

Wykonanie 

 

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajko. Wodę lekko podgrzać i rozpuścić w niej drożdże. Dodać do mąki razem z olejem. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Fileta umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Gdy wystygnie dodać starty na dużych oczkach ser żółty, przecier pomidorowy i przyprawę do pizzy. Wymieszać.

Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku, na środku nakładać farsz i formować bułeczki. Układać na wyłożonej papierem blaszce sklejeniem do spodu. Smarować mlekiem i posypać przyprawą do pizzy lub ziołami prowansalskimi , piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 - 20 minut. Podawać z sosem np. majonezowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz