Dziś kochani przedstawię Wam przepis na pastę do chleba. Ponieważ lubię różnego rodzaju pasty, często je przygotowuje. Pasta jest dobrą alternatywą zastępującą masło lub margarynę , a przy tym mniej kaloryczną. Tym razem przygotowałam pastę z kaszą jaglaną. Nie bazowałam na żadnym przepisie po prostu co miałam w lodówce dodałam i wyszła naprawdę dobra pasta.
Pasta z kaszą jaglaną
Składniki:
- jeden woreczek kaszy jaglanej lub pół szklanki
- 2 puszki ryby w oleju (u mnie była to makrela)
- 3 ogórki kiszone
- kawałek papryki
- 2 jajka na twardo
- 4-5 pomidorów suszonych
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- papryka chili w proszku
Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości ok. 15 minut. Wystudzić. Jajka ugotować na twardo i także wystudzić. Ogórki, paprykę, jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natomiast suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. Do kaszy dodać rybę z puszki, ogórka, paprykę, jajka i pomidory. Całość doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką ostrą w proszku i dobrze wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki aż się przegryzie. Jeżeli byłaby za sucha można dodać troszkę oleju z puszki z ryb lub dodać majonez tylko wtedy będzie bardziej kaloryczna. Można całość zmiksować, ale nie ma potrzeby dzięki rybie jest dość wilgotna i dobrze rozsmarowuje się na chlebie.
Na zdjęciu widać już resztkę pasty ponieważ była tak dobra, że szybko znikała, ale udało mi się zrobić zdjęcie przed zjedzeniem całej przeze mnie i domowników.
A tu kanapeczki tym razem w wersji light, bo zamiast chleba , pieczywko ryżowe, które bardzo lubię i od czasu do czasu jem zamiast chleba. Jest dobre w smaku, a przy tym kromeczka ryżowa ma tylko 38kcl.
Trochę wiosny zimą, czyli wiosenne kanapeczki, zamiast masła pasta z kaszą jaglaną
wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńLubię takie fit dania :D
Mój blog
Interesting recipe. I'm your new GFC follower ♥
OdpowiedzUsuń