niedziela, 29 stycznia 2017

Coś dobrego a przy tym mało kalorycznego

Dziś kochani przedstawię Wam przepis na pastę do chleba. Ponieważ lubię różnego rodzaju pasty, często je przygotowuje. Pasta jest dobrą alternatywą zastępującą masło lub margarynę , a przy tym mniej kaloryczną. Tym razem przygotowałam pastę z kaszą jaglaną. Nie bazowałam na żadnym przepisie po prostu co miałam w lodówce dodałam i wyszła naprawdę dobra pasta. 


Pasta z kaszą jaglaną

Składniki:

- jeden woreczek kaszy jaglanej lub pół szklanki

- 2 puszki ryby w oleju (u mnie była to makrela)

- 3 ogórki kiszone

- kawałek papryki

- 2 jajka na twardo

- 4-5 pomidorów suszonych

- sól 

- pieprz

- czosnek granulowany

- papryka chili w proszku

Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości ok. 15 minut. Wystudzić. Jajka ugotować na twardo i także wystudzić. Ogórki, paprykę, jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natomiast suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. Do kaszy dodać rybę z puszki, ogórka, paprykę, jajka i pomidory. Całość doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką ostrą w proszku i dobrze wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki aż się przegryzie. Jeżeli byłaby za sucha można dodać troszkę oleju z puszki z ryb lub dodać majonez tylko wtedy będzie bardziej kaloryczna. Można całość zmiksować, ale nie ma potrzeby dzięki rybie jest dość wilgotna i dobrze rozsmarowuje się na chlebie.  

Na zdjęciu widać już resztkę pasty ponieważ była tak dobra, że szybko znikała, ale udało mi się zrobić zdjęcie przed zjedzeniem całej przeze mnie i domowników. 


A tu kanapeczki tym razem w wersji light, bo zamiast chleba , pieczywko ryżowe, które bardzo lubię i od czasu do czasu jem zamiast chleba. Jest dobre w smaku, a przy tym kromeczka ryżowa ma tylko 38kcl.


Trochę wiosny zimą, czyli wiosenne kanapeczki, zamiast masła pasta z kaszą jaglaną

 

2 komentarze: