Tortilla
Składniki
dla 4 osób
- 4 placki do tortilli
- 2 pomidory
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe
- puszka kukurydzy
- kapusta pekińska
- papryka czerwona
- pierś z kurczaka
- sól pieprz, przyprawa do gyrosa
- sos czosnkowy gotowy lub majonez jogurt naturalny i czosnek
-olej
sos koperkowo - ziołowy
- 4 placki do tortilli
- 2 pomidory
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe
- puszka kukurydzy
- kapusta pekińska
- papryka czerwona
- pierś z kurczaka
- sól pieprz, przyprawa do gyrosa
- sos czosnkowy gotowy lub majonez jogurt naturalny i czosnek
-olej
sos koperkowo - ziołowy
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę solimy, doprawiamy pieprzem i przyprawą do gyrosa smażymy na rozgrzanym oleju. Kapustę pekińską szatkujemy, paprykę i pomidora kroimy w kostkę, a ogórka w
talarki kukurydzę odsączamy z zalewy. Warzywa łączymy ze sobą i
dodajemy sos koperkowo ziołowy, mieszamy. Placki tortilli smarujemy
sosem czosnkowym gotowym lub przyrządzamy swój sos mieszamy 2 łyżki
majonezu z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i 3 ząbkami czosnku
przeciśniętego przez praskę. Gotowym sosem smarujemy placki następnie
nakładamy farsz i zwijamy w rulonik. Zawijamy folia aluminiową
wkładamy do piekarnika lub mikrofalówki na 5-10 minut.
Taka trotilla jest poprostu poezją w buzi, z dziewczyną też czasem sobie robimy taką przykąskę na kolację. Polecam również.
OdpowiedzUsuń