Snikers bez pieczenia pyszny, ale mega słodki deser.
Składniki:
Składniki masa : 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka cukru pudru, 5 szklanek mleka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli, 1 puszka masy krówkowej orzechowej, 150g czekolady gorzkiej.
Składniki polewa : 100g czekolady mlecznej, 6 łyżek śmietany kremówki, 1/2 puszki masy krówkowej orzechowej, 4 batoniki snickers.
Dodatkowe składniki : 2 duże opakowania herbatników.
Wykonanie:
Do garnka wlewamy 4 szklanki mleka i doprowadzamy do
wrzenia. Resztę mleka przelewamy do rondelka. Dodajemy ekstrakt
waniliowy, cukier, mąkę i sól. Mieszamy składniki i wlewamy lekkim
strumieniem do gotującego się mleka. Gotujemy chwilę aż masa zgęstnieje
cały czas mieszając. Dzielimy masę na 2 części. Do jednej wsypujemy
połamaną czekoladę i mieszamy składniki. Do drugiej części wrzucamy
masę krówkową i mieszamy składniki.
Przygotowanie polewa krówkowa : Podgrzewamy masę krówkową aż będzie miała gęstą konsystencje.
Przygotowanie polewa czekoladowa : Do garnuszka wlewamy śmietaną i podgrzewamy. Wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy składniki.
Keksówkę wykładamy folią. Dno formy wykładamy herbatnikami i smarujemy czekoladową masą. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników i smarujemy masą orzechową. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników (masy). Ciasto polewamy najpierw polewą krówkową, następnie polewą czekoladową. Na koniec dekorujemy ciasto pokrojonymi batonikami snikers. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki
Przygotowanie polewa krówkowa : Podgrzewamy masę krówkową aż będzie miała gęstą konsystencje.
Przygotowanie polewa czekoladowa : Do garnuszka wlewamy śmietaną i podgrzewamy. Wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy składniki.
Keksówkę wykładamy folią. Dno formy wykładamy herbatnikami i smarujemy czekoladową masą. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników i smarujemy masą orzechową. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników (masy). Ciasto polewamy najpierw polewą krówkową, następnie polewą czekoladową. Na koniec dekorujemy ciasto pokrojonymi batonikami snikers. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz