poniedziałek, 26 lutego 2018

Pieczone pierożki

Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno z barszczem czerwonym albo z  jakimś sosem lub dipem. Świetny pomysł na obiad lub jako przekąska dla gości. 



Składniki:

Z tych składników wychodzi około 40 pierożków
Składniki na ciasto
2,5-3 szklanki mąki
2 jaja
Sól
Woda
Olej
Składniki farszu
Pierś z kurczaka
5 dużych pieczarek
1 papryka czerwona
Puszka kukurydzy
Około 10-15 dag sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
Kostka drobiowa
Sól
Pieprz
Vegeta
Przyprawa do kurczaka
Bazylia
Czosnek granulowany
Około 3 łyżki masła


Wykonanie:

 Ciasto :

Z podanych wyżej składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy koła o średnicy około6-8 cm.

Farsz:


Mięso gotujemy w osolonej wodzie z kostką drobiową około20-25 minut. W między czasie przygotowujemy resztę składników farszu. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazdek nasiennych i kroimy w cieniutką kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Następnie na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki. Po około 4 minutach dodajemy ugotowane i rozdrobnione na malutkie kawałki mięso, paprykę, kukurydzę oraz 4 łyżki wody w której gotowało się mięso. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka vegetą, czosnkiem i bazylią. Mieszamy i ściągamy z ognia. Dodajemy starty żółty ser i ponownie mieszamy. Gotowy farsz nakładamy łyżeczką na ciasto , sklejamy tak by powstał półksiężyc. Brzegi dociskamy widelcem. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy pierożki około 15-20 minut lub do momentu, aż osiągną złoty kolor. Pierożki można podawać same lub z barszczem czerwonym. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz