niedziela, 1 marca 2015

Coś do barszczyku

Dziś chciałabym podzielić się z Wami kolejnym przepisem na paluchy drożdżowe. Świetnie nadają się do barszczu czerwonego jak i do piwka jako przekąska. Sprawdzą się na niejednej imprezie domowej. POLECAM


 
Warkocze drożdżowe
 
 
Składniki :
 
 
- 500 g mąki
 
 
- 4 jajka
 
 
- 50 g świeżych drożdży
 
 
- 0,5 szklanki śmietany
 
 
- 125 g margaryny
 
 
- 50 g smalcu
 
 
- 1 łyżeczka soli
 
 
- 1 łyżeczka cukru pudru
 
 
- 1 łyżeczka kminku plus kminek do posypania
 
 
- 100 g sera żółtego
 
 
- tłuszcz do formy
 
 
Sposób wykonania :
 
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać na stolnicę. Dołożyć margarynę oraz smalec i dokładnie posiekać. Dodać cukier, sól, kminek, 3 jajka oraz drożdże ze śmietaną. Starannie wyrobić ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i formować wałeczki, a następnie zaplatać je w warkocze. Paluchy posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać startym serem żółtym oraz kminkiem. Ułożyć na natłuszczonej blaszce i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 10-15 minut na złoty kolor.
 
 
 
 

1 komentarz: