Warkocze drożdżowe
Składniki :
- 500 g mąki
- 4 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki śmietany
- 125 g margaryny
- 50 g smalcu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka kminku plus kminek do posypania
- 100 g sera żółtego
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania :
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać na stolnicę. Dołożyć margarynę oraz smalec i dokładnie posiekać. Dodać cukier, sól, kminek, 3 jajka oraz drożdże ze śmietaną. Starannie wyrobić ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i formować wałeczki, a następnie zaplatać je w warkocze. Paluchy posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać startym serem żółtym oraz kminkiem. Ułożyć na natłuszczonej blaszce i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 10-15 minut na złoty kolor.
Oo lubimy takie pychotka
OdpowiedzUsuń